Τα κουφώματα διαμορφώνουν την εσωτερική και εξωτερική όψη της κατοικίας μας και σίγουρα είναι σημαντικό να είναι ωραία! Το αλουμίνιο, εκτός από τις εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες χρωματισμού και επιφανειακής επεξεργασίας. Για την ακρίβεια, κανένα άλλο υλικό δεν μπορεί να προσφέρει την παλέτα χρωμάτων και υφών που μπορεί να προσφέρει το αλουμίνιο! Είτε πρόκειται για σκούρα ή ζωηρά χρώματα, με ματ, γυαλιστερή ή τραχιά υφή, είτε πρόκειται για μεταλλικές αποχρώσεις υψηλής αισθητικής, η προσφερόμενη «παλέτα» χρωμάτων με το αλουμίνιο είναι πραγματικά ανεξάντλητη.

Ηλεκτροστατική βαφή

Η πιο διαδομένη μορφή χρωματισμού των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η ηλεκτροστατική βαφή, η οποία προσφέρει μία τεράστια γκάμα χρωμάτων και υφών, η οποία πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

  • Στο στάδιο της χημικής επεξεργασίας, όπου γίνεται καθαρισμός της επιφάνειας του αλουμινίου και αυξάνεται η αντιδιαβρωτική προστασία.
  • το στάδιο της βαφής, δηλαδή του ψεκασμού έγχρωμης πούδρας με τη βοήθεια πεπιεσμένου αέρα και ηλεκτρομαγνητισμού
  • Στο στάδιο του πολυμερισμού, το ψήσιμο δηλ. της πούδρας, με το οποίο και ολοκληρώνεται η επιφανειακή επεξεργασία.
  • Τί θα πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει ηλεκτροστατική βαφή.

Η ηλεκτροστατική βαφή προστατεύει το αλουμίνιο από περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν την ακεραιότητά του, όπως η όξινη βροχή ή οι χλωριούχες ενώσεις, για παράδειγμα το αλάτι σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αλλά, προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία, θα πρέπει:

  • Κατά την παραγωγή να ακολουθούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα QUALICOAT, GSB και Seaside Class για παραθαλάσσιες περιοχές,
  • Κατά την τοποθέτηση οι κατεργασίες που γίνονται πάνω στο προφίλ να μην αφήνουν εκδορές και εκτεθειμένα σημεία τα οποία μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα,
  • Κατά τη χρήση να μην καθαρίζονται τα κουφώματα με ακατάλληλες χημικές ουσίες (π.χ. καυστικές ουσίες, χλώριο). Μία πρακτική συμβουλή: Καθαρίστε τα, όπως θα καθαρίζατε το καινούργιο σας αυτοκίνητο!

Τέλος, για να προστατεύσετε τα κουφώματά σας από την αποκόλληση του χρώματος ή από τη νηματοειδή διάβρωση – κατά την οποία δημιουργούνται ρωγμές πάνω στο χρώμα, έχει μεγάλη σημασία να επιλέξετε την κατάλληλη κατηγορία προεργασίας, ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του περιβάλλοντος (π.χ. παραθαλάσσιες περιοχές, υψηλή έκθεση στον ήλιο & UV-ακτινοβολία, υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά.

Τα βασικά επιθυμητά χαρακτηριστικά των πουδρών είναι:

  • Σταθερότητα γυαλάδας σε βάθος χρόνου
  • Σταθερότητα απόχρωσης σε βάθος χρόνου
  • Αντοχή στις γρατζουνιές

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη χρήση υπερανθεκτικών «Super Durable» βαφών, διότι έτσι τα κουφώματά σας αναβαθμίζονται αισθητικά και προστατεύονται αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλετε κάποιο υπερβολικά υψηλό ποσό.

Οι υπερανθεκτικές βαφές Super Durable  παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, διατηρώντας αναλλοίωτη την απόχρωση της βαφής, μοναδική προστασία σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ειδική επεξεργασία Seaside Class , υψηλή αντοχή στα χτυπήματα, την τριβή και τη χάραξη.

Τι σημαίνει η πιστοποίηση Sea side Class;

Πρόκειται για πιστοποιημένη διαδικασία χημικής κατεργασίας των προφίλ (Πιστοποιητικό βαφής).Η Παραθαλάσσια Κλάση, προέκυψε μέσα από αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε εργαστήρια με αφορμή τον κίνδυνο νηματοειδούς διάβρωσης των βαμμένων προφίλ αλουμινίου. Έτσι δημιουργήθηκε μια διαδικασία που προέβλεπε μια ενισχυμένη επιφανειακή κατεργασία που προηγείται της βαφής. Η συγκεκριμένη προεργασία περιλαμβάνει διπλή, αλκαλική και όξινη προσβολή του μετάλλου πριν τη χρωμάτωση και τη βαφή των προφίλ με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία από τη διάβρωση σε περιβάλλον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , παραθαλάσσιο ή έντονα μολυσμένο.

ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

www.neokem.eu

www.interpon.gr

www.niki-chrome.com/ralmetal

www.niki-chrome.com/pal