19
Μαΐ

Γιατί να επιλέξω κουφώματα από αλουμίνιο;

Υπάρχουν σίγουρα αρκετές επιλογές υλικών για παράθυρα και πόρτες. Πού όμως υπερέχει το αλουμίνιο;

Tο αλουμίνιο αποτελεί ένα μέταλλο με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, το οποίο έφερε την επανάσταση σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς. Αν και πολύ πιο ελαφρύ από άλλα μέταλλα, διαθέτει πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές και γι΄αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον στην πολύ απαιτητική αεροναυπηγική. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτικό απέναντι σε πολλές μορφές διάβρωσης και απαιτεί σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης.

Επιπλέον, το αλουμίνιο αποτελεί το 3ο πιο συχνό στοιχείο στο φλοιό της γης; Αποτελεί ένα «πράσινο» υλικό, που έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώνεται για πάντα, διατηρώντας ακέραια τα χαρακτηριστικά του, χωρίς κάποια ποιοτική υποβάθμιση. Πολλές φορές μάλιστα μέσω της ανακύκλωσης μπορεί ποιοτικά να αναβαθμιστεί!
Τέλος, η ενέργεια που απαιτείται για την ανακύκλωση του είναι μόλις το 5% εκείνης που καταναλώνεται για την αρχική παραγωγή του! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι στην Ευρώπη το 85% του αλουμινίου για οικοδομές προέρχεται από ανακύκλωση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσδίδει το αλουμίνιο στα κουφώματα;

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ

Όπως αναφέρθηκε το αλουμίνιο χαρακτηρίζεται για τις εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητές του. Συνεπώς, τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν τη λύση που θα σας προσφέρουν πόρτες και παράθυρα με υψηλή στιβαρότητα και συνεπώς αυξημένη αντοχή στο χρόνο. Ακόμη, σε περίπτωση μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών δεν παραμορφώνονται σε βάθος χρόνου, γεγονός πολύ σημαντικό για περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επίσης, η στιβαρότητα των κουφωμάτων αλουμινίου επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων για μέγιστο φυσικό φωτισμό, χωρίς τον κίνδυνο να λυγίσουν και να στραβώσουν τα κουφώματα, όπως συμβαίνει συχνά με άλλα, πιο αδύναμα, υλικά. Τέλος, σε περίπτωση πυρκαγιάς τα κουφώματα αλουμινίου, όχι μόνο δεν υποβοηθούν την εξάπλωσή της μέσα στο σπίτι, αλλά την περιορίζουν. Το αλουμίνιο, σε αντίθεση με άλλα υλικά, απορροφά και απομακρύνει μεγάλο μέρος της θερμότητας της φωτιάς χάρη στην υψηλή θερμική αγωγιμότητά του κι όταν λιώσει επιβραδύνει τη φωτιά, χωρίς να δημιουργεί εύφλεκτα ή τοξικά αέρια.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η προστασία της οικίας μας ή ενός κτηρίου από την εισβολή ανεπιθύμητων επισκεπτών, υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανοίγματα που υπάρχουν προς το εξωτερικό περιβάλλον και εφαρμόζοντας σε κάθε ένα από αυτά το κατάλληλο κούφωμα αντιδιαρρηκτικής προστασίας, ανάλογα με τον κίνδυνο παραβίασης που παρουσιάζει και την ανθεκτικότητα που πρέπει να επιδεικνύει.
Τα κουφώματα αλουμινίου, χάρη στην ανθεκτική και συμπαγή κατασκευή τους, προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο ασφαλείας και αποτρέπουν παραβιάσεις από επίδοξους διαρρήκτες. Καθώς είναι ιδιαίτερα στιβαρά, συνεργάζονται αποτελεσματικά με πληθώρα μηχανισμών & εξαρτημάτων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ασφάλειά σας. Τα κουφώματα της ALUMIL πιστοποιούνται για την αντιδιαρρηκτική προστασία τους σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο «RC – Resistance Classification».

DESIGN

Εκτός από την ασφάλεια, το design αποτελεί επίσης ένα πολύ βασικό κριτήριο επιλογής κουφωμάτων. Ο χώρος στον οποίο διαμένουμε αποτελεί ένα κομμάτι του εαυτού μας, καθώς ξοδεύουμε κατά μέσο όρο πάνω από το 50% του χρόνου μας στις ιδιωτικές κατοικίες μας. Και αν το καλοσκεφτούμε, τα κουφώματα ενός σπιτιού αποτελούν βασικό μέρος της συνολικής λειτουργικής και αισθητικής αξίας του, διαμορφώνοντας την εσωτερική και την εξωτερική όψη του. Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν ατελείωτες σχεδιαστικές επιλογές, τόσο σε τυπολογίες και διαστάσεις (π.χ. minimal σχεδιασμός με πολύ λεπτά προφίλ, γωνιακές τυπολογίες, πολύφυλλες κατασκευές), όσο και σε επιφανειακές επεξεργασίες, διαθέτοντας μία τεράστια παλέτα χρωμάτων και υφών (π.χ. μεταλλικά χρώμα, γυαλιστερά ή ματ, απομίμηση ξύλου), που θα καλύψουν σίγουρα κάθε ανάγκη και επιθυμία. Είναι γεγονός ότι κανένα άλλο υλικό δε μπορεί να προσφέρει μία τόσο μεγάλη σχεδιαστική ευελιξία, δίχως περιορισμούς!

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η συνεχής έρευνα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία κουφωμάτων αλουμινίου με πολύ υψηλές επιδόσεις μόνωσης. Τα κουφώματα αλουμινίου όταν ενισχυθούν με ειδικά μονωτικά πολυαμίδια, μπορούν να προσφέρουν επίπεδα θερμομόνωσης κατάλληλα για παθητικά κτίρια. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τα συστήματα της ALUMIL χρησιμοποιήθηκαν για το πρώτο project κατασκευής πιστοποιημένου παθητικού κτιρίου στην Ελλάδα – από την ομάδα Passivistas σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου.  Έτσι, σε συνδυασμό με υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή τζάμια υψηλής θερμομόνωσης, ένα κούφωμα αλουμινίου «θωρακίζει» το σπίτι σας απέναντι στις ανεπιθύμητες θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος, χειμώνα-καλοκαίρι. Τέλος, η πολύ υψηλή ανακλαστικότητα (albedo) που έχει το αλουμίνιο, «αποκρούει» την ηλιακή ακτινοβολία και μειώνει τη θερμότητα που απορροφούν τα κουφώματα σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

ΗΧΟΜΕΙΩΣΗ

Η ηχομόνωση αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά κατά την επιλογή κουφώματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται σε αστικά περιβάλλοντα με υψηλή ηχορύπανση.
Για το λόγο αυτό γίνονται έλεγχοι και πιστοποιήσεις αναφορικά με το βαθμό ηχομόνωσης που προσφέρουν τα παράθυρα και οι πόρτες. Τα ποιοτικά στεγανωτικά ελαστικά που εφαρμόζει η ALUMIL εσωτερικά και περιμετρικά των συστημάτων της, καθώς και το ερμητικό «σφράγισμα» των κουφωμάτων της κατά το κλείδωμα, χωρίς την ύπαρξη κενών από όπου μπορεί να διαπεράσει ο ήχος, προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης.
Να τονίσουμε ότι, όπως και στη θερμομόνωση, ο σημαντικότερος παράγοντας για την αύξηση της ηχομείωσης είναι τα τζάμια που θα τοποθετηθούν στο κούφωμα. Για παράδειγμα, ένα τριπλό τζάμι προσφέρει ασύγκριτα υψηλότερη ηχομόνωση σε σχέση με ένα απλό μονό τζάμι.